Voor het ontdekken en verkennen van innerlijke landschappen en maatschappelijke vergezichten

Een samenwerking tussen De boeddhistische blik (KRO-NCRV), Bodhi, 30NOW en Uitgeverij Maitreya.

Elk kwartaal duiken we samen in een actueel thema. Door dit thema van verschillende kanten te belichten willen we onze lezers verdieping en verrijking bieden.

Thema voor het eerste kwartaal van 2024: Leven met sterven

De enige zekerheid die we in dit leven hebben, is dat ons bestaan ooit ophoudt. We weten alleen niet wanneer en hoe. Hoe ga je met deze onzekerheid om? Wat als de dood plotseling komt - als je bijvoorbeeld wordt geconfronteerd met de diagnose van een terminale ziekte? Of als een dierbare opeens wegvalt door een ongeluk?

Is de dood iets om bang voor te zijn, of kunnen we haar ook omarmen? Is het een definitief einde, of wellicht ook een overgang, een transitie naar iets nieuws? Dit kwartaal onderzoeken we bij Boeddhistisch Geluid alles wat met overlijden te maken heeft: van het stervensproces tot rouwverwerking.

 

ACTIVITEITEN ROND DIT THEMA

De Boeddhistische Blik

  • Kijk in het kader van dit thema’ hier naar hun aanbod.

Bodhi

  • Kijk hier eens op de speciale pagina van Bodhi over dit thema.

30NOW

  • Kijk hier voor het aanbod van 30NOW over het actuele thema op hun speciale pagina over Boeddhistisch Geluid. 

Uitgeverij Maitreya

  • Lees: Leven, sterven en daarna
  • In de Tibetaans boeddhistische traditie is veel kennis voorhanden over het stervensproces. Een begrip hiervan en hoe we dit zelf het beste kunnen doorstaan is van belang voor mensen ui alle religies en culturen. Lama Yeshe verklaart de verschillende stadia van het stervensproces in de context van de boeddhistische levensweg.
  • Lees: Zinvol Sterven
  • In dit boekje wordt een vergelijking gemaakt tussen stervensbegeleiding in Tibet, in de moderne westerse cultuur en begeleiding door hedendaagse boeddhisten in het westen.