Afgelopen maanden is er achter de schermen gewerkt aan een mooie samenwerking tussen De boeddhistische blik (KRO-NCRV), Bodhi, 30NOW en Uitgeverij Maitreya onder de naam:

 

 

Voor het ontdekken en verkennen van innerlijke landschappen en maatschappelijke vergezichten

 

 

Elk kwartaal duiken we samen in een actueel thema. Door dit thema van verschillende kanten te belichten willen we onze lezers verdieping en verrijking bieden.

Thema voor november en december 2022: Crisis als kans

We leven in een uitdagende tijd. Voor velen van ons is de huidige manier van leven lastig en soms zelf onhoudbaar. De mensheid als geheel bevindt zich op een kruispunt; gaan we verder op de oude vertrouwde, maar voor velen heilloze, weg of slaan we een nieuw pad in? Hoe neem je afstand van dat wat comfortabel en bekend is? En wat wordt dan die andere invulling?

Ook in onze persoonlijke leefwereld kan het schuren en ontstaat soms de noodzaak om los te laten en nieuwe wegen te verkennen. Vaak biedt een crisis ook kansen. Wat betekent een wijs en compassievol leven in deze tijd? Wat moeten we doen om nieuwe inzichten te ontwikkelen en hoe kunnen deze helpen ons leven opnieuw vorm te geven?

ACTIVITEITEN ROND DIT THEMA

De Boeddhistische Blik

  • Kijk in het kader van ‘Crisis als kans’ bijvoorbeeld naar:
    • ‘Everything will change’, een dystopische film over uitsterven of
    • 'Een nieuw verhaal', Een portret van therapeut, schrijver, performer en boeddhistisch leraar Tom Hannes (52). Acht boeken heeft hij op zijn naam staan met speelse titels als Zen of het konijn in ons brein, De badkamer van de Boeddha, of Als een Boeddha, als een uilskuiken.

Bodhi

30NOW

  • Kijk voor het aanbod van 30NOW over het actuele thema op hun speciale pagina over Boeddhistisch Geluid

Uitgeverij Maitreya

Toni Bernhard kan tegenwoordig nog slechts 2 uur per dag actief zijn, terwijl ze voorheen een actieve docente was. Hoe kun je daar mee omgaan op basis van de kennis uit diverse boeddhistische tradities? Hoe ga je om met je omgeving, terwijl je zo weinig sociaal actief kunt zijn? Een eyeopener voor de circa 8,5 miljoen mensen in Nederland die een of meer chronische ziekten hebben (RIVM 2018). Tweevoudig prijswinnaar in de USA.

Cuong Lu weet als Vietnamese vluchteling hoe het is om je overweldigd te voelen door de stormen en het geweld van het leven, en weet ook een weg naar vrede en vrijheid. Geschreven met zorg voor eenieder die lijdt, deelt WACHT dit pad naar vrede. Het moedigt ons aan om te pauzeren, cirkels van geweld te verbreken en een wereld te creëren waar liefde en begrip gedijen.

Bevrijd is een waargebeurd en inspirerend verhaal dat begint met het jachtige leven in de financiële sector en via allerlei omzwervingen uitkomt in de serene rust van het Himalayagebergte in Bhutan. We volgen de avontuurlijke belevenissen van een heel bijzondere vrouw in haar zoektocht naar een zinvol bestaan – de hectiek van haar werk, haar verre reizen, spiritualiteit en relaties. Emma heeft een zoon van thans 16 jaar en was dit jaar de eerste non van westerse afkomst met volledige wijzing in Bhutan. Zie ook: https://www.didie.nl/de-westerse-vrouw-die-boeddhistische-non-werd-in-bhutan/

Kinderboek (4-8 jaar). Tijdens een griezelige onweersbui komt Sofie een verdwaalde oude hond tegen. Ze zijn allebei bang, maar leren samen hoe je elke angst kunt overwinnen.